Снимка: Булфото, архив

Въпреки, че в началото на кризата с чумата по свинете някои предричаха поскъпване на месото, в момента в магазините то масово се предлага с намаления до 40%.

Още по темата
Очаква се свинското още да поевтинее, защото близо две трети от цената му се формира от тази на фуража, а годината е добра в това отношение, обясни пред "Труд" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него през следващото лято се очаква нов бум на африканската чума у нас, защото това показвала практиката в Европа – болестта се възражда през топлите месеци и повтаря местата, които са били заразени преди година.

Заради притеснението и паниката от заразата по прасетата българинът е изял с 1/3 по-малко свинско през лятото в сравнение с периода преди избухване на африканската чума.

Това, че ядем с около 30% по-малко свинско обаче се дължи и на сезона.

Българинът традиционно залага на по-леки храни в летните горещи месеци като риба, пиле и зеленчуци, категоричен бе Найденов.

Не очаквам заради намалелия интерес към свинското да се повиши търсенето на други меса като телешко и говеждо, каза експертът.

Найденов беше категоричен, че заразени с чума мръвки няма как да стигнат до големите магазини. Ако хората са замразили месото на заклани животни, които се опитаха да опазят от болестта, те не биха го продали, а ще го ползват на собствената си трапеза, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase